marți, 11 februarie 2014

Work and Travel – vezi America ieftin

Ei bine, daca tot discutam despre cum sa calatorim ieftin, ce este mai ieftin decat sa vizitezi America si sa castigi si niste bani intre timp. Suna bine? Este vorba despre programul Work & Travel.




Ce este? 
Acest program se adresează studenților care doresc să guste din cultura americană, pe timpul verii. Aceștia primesc un job (entry-level, curățenie la hoteluri, recepționer, vânzător și altele) și în timpul liber pot vizita, cunoaște oameni noi, alți studenți, etc. 
Programul este de obicei unul reușit. Viza pentru Statele Unite, în mod normal nu se obține așa de ușor, însă prin acest program ai șanse foarte mari să primești viza. 

Cum iau viza? 
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a putea obține viza pentru programul Work&Travel? În primul rând trebuie să știi limba engleză. Nu avansat, dar la nivel de începător, să fii în stare să porți o conversație simplă, să te descurci în America. De asemenea nu trebuie să ai restanțe (sau cel puțin nu multe) și note bunicele, să nu ai note foarte mici la examene.  

Cum încep? 
Pentru a aplica la program trebuie să alegi una din agențiile ce oferă aceste servicii. Din păcate, datorită succesului mare al programului au apărut foarte multe agenții de acest tip și nu toate sunt de încredere. Este important să apelezi la o agenție cu vechime în domeniu. Personal recomand GTS (Go to Sua), o agenție care și-a dovedit seriozitate și practică și printre cele mai bune prețuri când vine vorba de comisioanele programului. 

Cât mă costă? 
În mare, taxele ar fi legate de program, asigurarea unui job (poți căuta singur sau te ajută agenția), bilet de avion, asigurări (transport, sănătate). Acum doi ani, toate acestea au costat 1800$ (cu tot bilet de avion dus-întors până în New York) deși, după cum ziceam, am auzit studenți care au plătit și 5000$ pentru prorgam deoarece au apelat la o agenție care avea comisioane exagerate și profita de pe urma studenților dornici să ajungă în America. 

Pot câștiga bani? 
Pe scurt? Da. 

Povestea ține de mai mulți factori. Când ne gândim la câștig, ne gândim la profit, mai exact să-ți scoți investiția inițială (acei 1800$ ce ziceam mai sus).  
Contează foarte mult ce job alegi. Ideale sunt joburile cu tips (bacșiș) dar sunt șanse mici să obții un astfel de job prima oară când mergi cu acest program (da, poți merge de mai multe ori). Dacă nu ai un job cu tips atunci trebuie să alegi un job care îți oferă posibilitatea de a lucra over-time (la americani, ce este peste 40 de ore pe săptămână se plătește cu 50% mai mult conform legii). Din păcate dacă ai de gând să mergi cu prietenii și vreți să fiți toți în același loc vei ajunge să lucrezi la un parc de distracții sau alte complexe care angajează foarte, foarte mulți studenți, tocmai din considerentul de a nu fi nevoiți să plătească over-time. Așadar te poți trezi că de fapt lucrezi doar 25- 30 ore pe săptămână și nu  prea câștigi bani. 
Poți de asemenea să îți iei și un al doilea job. Dacă ești disperat după bani este și aceasta o soluție, în caz contrar vă recomand cu căldură să nu vă gândiți doar la bani și să vă bucurați de experiența aceasta. 

Când pot vizita America? 
Viza se oferă pe o perioadă mai mare de timp comparată cu cât vei lucra tu. Așadar poți alege ca după ce termini efectiv munca să rămâi în plus între 1-4 săptămâni în America. 
De asemenea, de obicei (excepție fiind săptămânile cu sărbători, evenimente, aglomerate), vei lucra doar 5-6 zile pe săptămână. Așadar nu te oprește nimeni să vizitezi împrejurimile în zilele tale libere. 

Ce să evit? 
Evită joburile în parcuri precum Yellow Stone sau în zone precum Alaska, vei fi complet izolat, nu vei avea posibilitatea unui job secundar și nu vei avea mai nimic de vizitat/făcut în timpul liber. 
Încearcă să alegi un angajator care îți oferă și cazare sau care te ajută să-ți găsești cazare. În primul rând ca să știi costurile din timp dar și ca să nu te trezești că de fapt nu mai găsești cazare sau este prea scump. 

Ce ar mai trebui să știu? 
Nu pleca cu mult bagaj de aici. Hainele sunt foarte ieftine în America, caută în zona ta un Outlet Center și vei cumpăra haine de firmă, originale, la prețuri foarte mici.  
Dacă vrei să te întorci cu bagaj mult e mai ieftin să cumperi un bagaj de cală secundar (50$) decât dacă depășești greutatea maximă cu câteva kilograme. 

Încearcă să plănuiești totul din timp, interesează-te ce vrei să vizitezi.  

Dacă aveți întrebări nu ezitați să le puneți. 

Un comentariu: